ACTIVISION

Activision, Inc. je americký herní vývojář a vydavatel. Společnost byla založena 1. října 1979. Jejím prvním produktem byly kazety do Atari 2600, a nyní je jedním z největších vydavatelů počítačových her na světě.

Historie
Ještě před založením Activisionu byl veškerý software pro  vydáván exkluzivně jejich tvůrci. Například  byl jediným vydavatelem pro herní systém . To nebylo příliš výhodné pro herní vývojáře, kteří i za dobře prodávané hry nedostávali dost zaplaceno. Poté, co skupina programátorů sledovala, jak se jejich hry mění v milionové bestsellery, rozhodli se odejít. Activision se tak stal prvním nezávislým vydavatelem pro herní konzole.
Společnost založili , , ,  a . Odchod čtyř programátorů, jejichž tituly v té době tvořili více než polovinu prodejů Activisionu, způsobil právní spor, který se vlekl až do roku 1982.
Když začal trh s herními konzolemi upadat, společnost se zaměřila na hry pro domácí počítače a snažila se získávat menší vydavatele.
V roce 1982 vydal Activision , což je hra považována za první plošinovku a také nejprodávanější titul pro Atari 2600. To způsobilo nejen záplavu klonů, snažících se napodobit komerční úspěch, ale také definovalo nejoblíbenější herní žánr osmdesátých let.